keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Tomaattis-inkiväärinen lihapata

Naudanlihapata. Aiks lieminen. Paaditaim eksölent.

Äidillä on upea valurautapata (en muuten asu vanhempien luona, vaikka siltä tämän blogin perusteella voi vaikuttaakin, t. ihan aikuinen Paula), jossa on helppo tehdä hyvää ruokaa. Ainekset pataan, pata useammaksi tunniksi uuniin, a vot.




Tein pohjattomien ruokavarastojen aarteista parikin kertaa lihapataa. Padan henki oli molemmilla kerroilla sama, vaikka ainekset hieman vaihtelivatkin. Kuvassa on toinen yrkkä, joka jäi turhan vetiseksi - ekaan versioon ei sisältynyt kasviksia, jotka taas ilmeisesti kosteuttivat tokaa versiota. Saatoin myös lisätä enemmän nestettä. Kuten viiniä. Kuka tietää, en mie ainakaan. Ei johdu ainakaan siitä, ettei ole tarkkaa ohjetta. Liemi oli hyvää yhtä kaikki, joten kyllä sitä olis voinut syödä vaikka lusikalla suoraan padasta.

Joka tapauksessa, kutsun tätä luomusta tomaattis-inkivääriseksi lihapadaksi. Inkivääriä kuuluu laittaa niin paljon, että tulee syödessä hiki. Kaipaan chilin poltetta, ja tämän lähemmäs en ole vippaskonsteilla päässyt.
Ekan version aineksiin kuului ainakin, mutta tuskin ainoastaan:


  • naudan ulkofilettä
  • rasvaa of choice paistamiseen
  • purkki Pirkan kuorittuja luomusäilyketomaatteja (äidin seal of approval)
  • pikkupurkki tomaattipyrettä
  • tuoretta inkivääriä (PALJON! Niin paljon kuin kehtaat sekaan mättää, ja enemmän)
  • paprikajauhetta (tätäkin reilusti)
  • soijakastiketta
  • balsamiviinietikkaa
  • kuivattua persiljaa
  • suolaa
  • pippuria
  • sokeria


ja tarvittaessa nestettä niin, että liha peittyy.

Vaihtoehtoinen versio appears! Eli mitä pataan voi lisätä.


  • punaviiniä
  • palsternakkaa (n. puolikas)
  • porkkanaa (muutama pientä tai pari isoa, t. tarkat mitat)
  • sipulin vihreitä varsiosia


sekä esimerkiksi tuoretta paprikaa, munakoisoa tai kesäkurpitsaa. Huomioi nesteen määrässä.

Nosta liha jääkaapista huoneenlämpöön n. tunti ennen paistamista. Kuutioi. Jos lihaa on vähän (ja padan ja hellan horoskoopit kohtaavat ja planeetat ovat linjassa - näitä nykyajan monenlaisia patoja ja helloja 9__9), sen voi ruskistaa padassa, mutta kokkailin sen verran suuren satsin, että ruskistin kuutiot pannulla pienissä annoksissa. Siirrä pataan ja ripottele kunkin satsin päälle suolaa ja kuivia mausteita. Mausteita kannattaa käyttää ronskisti, kun taas suolaa ja sokeria tässä vaiheessa maltillisesti. Niitä voi aina lisätä tarpeen mukaan myöhemmin. Osan inkivääristä voi lisätä sekaan raastettuna, osan isompina paloina. Kunhan inkivääriä vain tulee paljon!

Jos lisäät rehuja, tässä vaiheessa on hyvä kuutioida juurekset ja käyttää niitä pannulla. Muut kasvikset eivät kaipaa näin pitkää kypsytystä.
Tomaatit, pyreen, soijan, viinietikan ja viinin voi käyttää pannulla ennen pataan lisäämistä, jotta niihin saa ihanaa kärtsymakua. Voi ne lisätä suoraan pataankin, jos on jotain karsinogeenejä vastaan. Lisää tarvittaessa kiehautettua vettä, jotta ainekset juuri ja juuri peittyvät.

Nakkaa pata uuniin 200 asteeseen n. 45 minuutiksi. Tämän jälkeen voit lisätä loput kasvikset sekä maistella ja lisätä tarvittaessa mausteita. Kypsennä vielä n. 150 asteessa ainakin puolitoista tuntia, mutta mieluiten pidempäänkin. Jos pidät pataa uunissa useita tunteja, tarkkaile, ettei se kuivu. Maistele ja lisäile mausteita, jos siltä tuntuu.

Hyvää keitettyjen perunoiden kanssa, mutta voisi toimia myös riisin kera.
Lisäksi meillä tarjolla oli salaattia rucolalla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla.

Sehän ois perus_salaatti. Teeskennellään, ettette nähneet tuota ihanaa, kuplivaa valkkaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti