torstai 18. kesäkuuta 2015

Ketä ja mitä

Hei, olen Paula.

Minulla on ärtyvän suolen oireyhtymä, josta voi helpommin puhua englanninkielisellä lyhenteellä IBS. En kauheammin rupea pätemään, mistä on kyse, kun en ole ravitsemustieteen tai lääketieteen asiantuntija. Kerrotaan nyt kuitenkin lyhyesti, että saan kivuliaita vatsaoireita FODMAP-hiilihydraateista, eli hiilareista, jotka ryhtyvät käymään suolistossa (ällöä kaikki tämä suolista puhuminen, tiiän.) Näitä hiilareita löytyy ns. kotimaisista viljoista ja monista kasviksista ja hedelmistä (palkokasvit, kaalit, sipulit, omenat, kivelliset hedelmät jne.), ja näihin hiilareihin sisältyy myös maitosokeri ja monet makeuttajat.

Kuvittele, että saat jokaisesta ruokailustasi ruokamyrkytyksen, ja ollaan aika lähellä ärtsyn oireita.

Myös ei-FODMAPit voivat aiheuttaa oireita - tuliset mausteet, rasva, tärkkelykset. IBS herkistää myös muille vatsavaivoille, ja sen kanssa sairastellaan usein esimerkiksi refluksia, joka on nostanut kärventävää päätään miullakin.

Olen tuskaillut mystisten oireiden kanssa jostain lukioaikojen tienoilta. Olen ollut huonovointinen koulussa, töissä ja vapaa-ajalla, kunnes tänä kevättalvella 2015 päätin yrittää FODMAP-ruokavaliota. Ikävä kyllä ja onneksi se toimi, ja nyt täytyy keksiä joka päivä jotain syötävää. Siispä ajattelin, että listailisin tekemiäni ja syömiäni tänne, jos niistä vaikka vahingossa olisi muillekin iloa. Jos ei, niin menkää vaikka johonkin ihan toiseen blogiin.

Nopea usein kysytyt kysymykset eli ukk, otan perfektionistina ohjat sekä kysymysten että vastausten suhteen.


Mikä on IBS?

Googlaa, saat pätevämpää tietoa. Huomioi, ettei kaikkea kannata uskoa. Monashin yliopisto on uraauurtava taho alalla ja luotettava lähde. Yliopistolla on oma FODMAP-sovellus, jota ei tosin saa kuin Androidille ja iPuhelimelle. Kurjempi juttu meille isänmaallisille nokialaisille. Joka tapauksessa, moni huuhailija yrittää kerätä rahaa ruokavaliovinkkien varjolla, eikä kannata mennä lankaan. Huuhaan tunnistaa yksinkertaisista vastauksista monimutkaisiin ongelmiin ja epämääräisistä, epätieteellisistä lähteistä (tai niiden täydestä puutteesta).
Ja se on muuten sitten FODMAP, ei FOODmap. Lyhenne englanninkielisistä sanoista Fermentable Oligo-Di-Monosaccharides and Polyols, eli ne perhanan hiilarit.

Mitä voin tarjota IBS-vaivaiselle ruoaksi?


Kysy vaivaiselta itseltään. Jokaisen ruokavalio on valitettavasti omanlaisensa, ja eri ihmisille käyvät eri ruoka-aineet. Yleisiä ohjeita kuitenkin voisi olla vehnätön/ohraton/rukiiton ja laktoositon, palkokasviton, sipuliton ja mieluummin sitruksia ja marjoja kuin muita hedelmäksiä. Ananas ja hunajamelonikin on hyvää. Oman annoksen kokoaminen on aina hyvä vaihtoehto. Jotkut eivät lainkaan siedä maitoa, jollain voi olla keliakia, jollain paha refluksi jne. FODMAP-ruokavalion ei pitäisi olla elinikäinen (t. alan asiantuntijat. Ootteko ite kokeilleet ees hä, kysyn vaan?!), eli akuutin vaiheen jälkeen pitäisi periaatteessa kokeilla erilaisia kiellettyjä ainesosia siltä varalta, että joku käykin, vaikka pienissä määrin. Rajoitetulla ruokavaliolla voi olla vaikutuksia suoliston bakteeritasapainoon, ja nimenomaan heikentävällä tavalla, joten eliminaatiovaiheen jälkeen olisi hyvä syödä niin laajasti kuin mahdollista.

Täytyykö syödä gluteenitonta?


IBS ei ole yhtä kuin keliakia. Jollain voi olla sekä IBS että keliakia, mutta näin ei todellakaan ole kaikkien kohdalla. Nimenomaan gluteenin ei siis pitäisi aiheuttaa oireita perusärtsyilijälle. Gluteeni on proteiini siinä missä fodmapit hiilareita. Joillekin viljat eivät sovi lainkaan missään muodossa, mutta onko syypää nimenomaan gluteeni - tutkimustulokset eivät varsinaisesti puolla tätä. Lisätietoja kaivataan. Joka tapauksessa gluteeniton ei automaattisesti tarkoita, että se sopii ärtsyilijälle. Gluteenittomassa tuotteessa voi olla muita välteltäviä aineksia, kuten soijaa, hernettä, maitoa tai sipulia. Moni perusfodmappaaja pystyy sen sijaan syömään vähäisiä määriä vehnää, ohraa tai ruista sisältäviä tuotteita kuten ruisjauhojen avulla työstettyä sataprosenttista kauraleipää.


Mitä voi juoda (tiiätkö, juoda)?

Alkoholi itsessään voi ärsyttää. Tiukka FODMAP-ruokavalio on Pärtsä Räsänen approved, joten en ole lähtenyt sille linjalle. Ruokajuomana menee parhaiten vesi, mutta juon laktoositonta maitoakin. Kahvia ja teetä kykenemisen mukaan - itse juon kupin pari päivään. Appelsiini-, marja- tai ananasmehua, ei light-juomia yök. Koska viinnaa pittää juuvva, nautin toisinaan giniä tonicin kera, aitoa ginipohjaista lonkeroa ja viiniä. Tai aina voi valita Gambinan, ratkeaa samalla muutkin ongelmat. Hiilihapotetut juomat ovat suurina määrinä itselleni haitaksi - ei lisää kuplia suolistoon, kiitos. Olutta minä en pysty kykenemään, vaikka se virallisesti onkin low. Käymisteitse tehdyt omenapohjaiset ällömakeat siiderit sun muut juomat ovat pahinta, mitä tiedän.

Kuinka yhdistän kasvisruokavalion ja FODMAP-ruokavalion?


En ole oikea henkilö vastaamaan tähän laajemmassa mittakaavassa, sillä huolimatta monista kasvisohjeista olen kuitenkin sekasyöjä. Riippuu niin paljon yksilöllisestä sietokyvystä, mitä kukin voi syödä - täällä on Leena Putkosen kirjoitus aiheesta. Kun teen itse lihatonta ruokaa, käytän kiinteää tofua ja quornia (niitä, joita ei ole marinoitu sipuleissa), pähkinöitä ja siemeniä ja maitotuotteita ja kananmunaa. En ole niin skarppi ja hyvä ja reipas kokki, että jaksaisin tehdä aina reissuun omat eväät, joten kodin ulkopuolella syön kaikkea FODMAP-ruokavalion puitteissa.


Voisinko saada tarkan ohjeen jostakin ruoasta?

Joistakin kyllä, mutta jos en postauksessa kerro tarkkaa ohjetta, minulla ei ole sellaista. Leipomuksissa tarkkuus on tärkeää - tasamittoja, ei kukkuroita, aaagh - mutta ruoanlaitossa ainekset ja määrät riippuvat niin vahvasti kunkin ruokavaliosta, että mainitsen niistä tarpeen mukaan.

Pitääkö nämä jutut ottaa vakavasti?

Kyllä. Kaikki. Aina.

Miksi pidät blogia, kun et edes tiedä mistään mitään?

Blogosfääri, it's a free country.

Miksi ärsyttää?


Ärsyttäs itteeski

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti