torstai 18. elokuuta 2016

Tomaattinen quorn-stroganoff, low fodmap & gluteeniton
Päivän kerettiläisen ruokaversion aika!

Syksyn mittaan olen kokeillut, kuinka vatsa reagoi sieniin. Sienet sisältävät paljon mannitolia, ja sen takia ne ovat high fodmap. Lisäksi oireita voi aiheuttaa sienisokerin imeytymishäiriö, trehaloosi-intoleranssi. Sietokykyä kannattaa kuitenkin testata (kuten muidenkin ruokien kohalla), sillä fodmappaajalla sienten syöntiä voi sotkea myös sieniruokiin usein lisätty sipuli. Sienet ovat itsessään niin upeita, ettei sipulia välttämättä ees tarvita. Jos sibelin makua kuitenkin kaipaa, kannattaa kokeilla ruohosipulia tai kevätsipulin varsia.Lisäksi Monash on lisännyt purkkiherkkusienet testattuihin ruokiin, ja ne saavat vihreää valoa 110 g (~1,25 dl) maksimiannoksena. Low fodmap -linjan vuoksi tässäkin ruoassa on käytetty purkkisieniä, vaikka oma vatsa sietääkin sieniä vähemmälläkin liotuksella. (Testattuna on kantarellit, herkkusienet, maiteroiset, vaaleaorakas ja tatit. Otanta riittää miulle, että voin todeta sietäväni sieniä hyvin.)

Suuruksilla kikkailun sijaan halusin tehdä tästä runsaan tomaattista. Tomaatista tulee myös makua, sillä ilman naudanlihaa ruoasta puuttuu aika merkittävästi umamia.


Tomaattinen quorn-stroganoff

voita tai öljyä paistamiseen
2-3 kourallista quorn-kuutioita
1-2 dl suola-/maustekurkkua (tarkista liemen mausteet)
1-2 dl purkkiherkkusieniviipaleita
puolikas suippopaprika
1 prk tomaattimurskaa
valkopippuria
mustapippuria
suolaa
(kasvisliemijauhetta)
n. 3 tl sinappia
loraus soijakastiketta
0,5 prk smetanaa

Pilko suolakurkut ja paprika. Valuta sienet. Kypsennä quorn-kuutioita, kunnes ne sulavat ja saavat väriä. Lisää paprika ja sienet. Kuullota hetki ja lisää tomaattimurska ja suolakurkut.
Mausta ja hauduta hetki. Maistele ja tasapainota makuja tarpeen mukaan. Lisää smetana ja tarjoile keitettyjen perunoiden tai vaikkapa riisin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti