keskiviikko 3. elokuuta 2016

Okonomiyaki, low fodmap



Okonomiyaki on paljon enemmän kuin kehnot selitykset, kuten "munakaslettu" tai "japanilainen pitsa", antaa ymmärtää. Okonomiyaki on okonomiyaki, oma ruokalajinsa siinä missä sushikin. Voisin heittäytyä käännöspohdintoihin, mutta parempi etten - gradukin meni niin penkin alle, että miun on paras jättää pohdinnat fiksummille.


Okonomiyaki tarkoittaa kutakuinkin mieleisiä asioita paistettuna. Usein taikinassa on kaalia ja jotakin proteiinia. Minun mieleisessäni paistoksessa ei nyt ole kaalia (okei, kyllähän mie siitä oikeesti pitäisin), vaan pääraaka-aineina on kesäkurpitsa ja porkkana. Satsista saa n. kolme annosta ruokahalusta riippuen.

Tein itse pieniä okonomiyakeja varovaisuuttani, mutta ne kypsyivät oikein hyvin eivätkä edes tarttuneet pannuun (miulla on vaikeuksia opetella käyttämään teräspannua.) Perinteisesti okonomiyakit ovat kutakuinkin lautasen tai pannun kokoisia. Ei oo niin tarkkaa.

Käytin jauhoina spelttiä, mutta se ei toki kaikille fodmappaajille sovi. Jauhoseokset tai esim. pelkät riisijauhot käyvät hyvin.

Miulla ei myöskään ollut sattuneesta syystä okonomiyakikastiketta eikä majoneesia eikä katsuoboshia... Mutta pärjäsin hyvin keksimällä muuta! Okonomiyakille sopivaa kastiketta saa sekoittamalla esim. Worcestershire-kastiketta, ketsuppia, soijaa tai osterikastiketta ja  sokeria. Kävi sitten niin, että miun osterikastikkeen päiväys oli mennyt, wustesseria ei ollut alun perinkään ja ketsuppia oli purkinpohjallinen. Sekoitin loput ketsupit soijakastikkeen, sokerin ja dashi-ripauksen kanssa ja keitin hieman kasaan. Lopputulos maistui hyvältä yhtä kaikki.


Paulan low fodmap -okonomiyaki

1  keskikokoinen kesäkurpitsa
1 iso porkkana
(suolaa)
1 paistettu maissintähkä/ 1-2 dl säilykemaissia
1 kevätsipulin vihreät osat
savutofua reiluina kuutioina
1 chilipalko
5 cm pala inkivääriä
loraus soijakastiketta
1 pss dashijauhetta (sis. kalaa. Etnokaupoista, joissa hyvä aasialainen valikoima)
3 kananmunaa
1 dl kauraleseitä
1-2 dl hienojakoisia jauhoja (esim. riisi, jauhoseos, speltti, jos se sopii)


Raasta kesäkurpitsa ja porkkana. Suolaa, anna levätä hetken, ja puristele raaste kuivaksi.
Pilko maissi, sipuli ja tofu sekä chili ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa. Jos taikina on turhan kosteaa, lisää hieman jauhoja.
Paista pannulla keskilämmöllä, kunnes pohja on reilusti ruskistunut ja rapsakka. Käännä ja paista toiseltakin puolelta rapeaksi.
Voit käyttää kantta apuna, jotta okonomiyaki kypsyy varmasti sisältäkin, mutta huomaa, että höyry vaikuttaa rapeuteen.
Tarjoile lämpimänä mieluiten okonomiyakikastikkeen ja majoneesin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti