maanantai 1. elokuuta 2016

Mustikkapullat (low fodmap, gluteeniton)



Yritin tyhjentää pakastinta leipomalla osasta mustikoista pullaa - joka sitten päätyi pakastimeen, joten herp derp olipa siitäkin hyötyä.
Seurasin Virtasalmen Viljatuotteen ohjetta, sillä käytin pullajauhoseosta ja jatkoin sitä vaalealla jauhoseoksella, kun ensin mainittu loppui kesken. Hyvin onnistui!


[Lisähuomiona tosin, että mikäli pullajauhoseokseen sotkee muita jauhoja, voi olla tarpeen lisätä psylliumia teelusikan tai pari. Nyt taikina oli hieman tahmaista käsiteltävää.]


Pullataikina

2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
n. 1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 rkl kardemummaa
4,5 dl Viljatuotteen pullajauhoseosta/vaaleaa jauhoseosta
1 kananmuna
75g voita

Täytteet

voita
tummaa sokeria
kanelia
mantelilastuja
tuoreita/pakastettuja mustikoita

Voiteluun 1 kananmuna
Päälle raesokeria ja mantelilastuja


Ensin tehdään juuri. Sekoita kulhossa kädenlämmin maito, hiiva, 1 tl sokeria ja 1,5 dl jauhoja.
Anna olla liinan alla lämpimässä paikassa n. 10 minuuttia tai kunnes juuri kuplii.
Sekoita kananmuna ja keskenään sekoitetut loput kuivat aineet taikinajuureen. Lisää pehmeä voi. Vaivaa taikinaa voimakkaasti käsin tai vatkaimen taikinakoukuilla. Leivo taikina heti.

Jauhoja apuna käyttäen kaulitse taikina leivinalustalla suorakaiteeksi.
Levitä suorakaiteelle voita ja makusi mukaan sokeria ja kanelia.
Ripottele päälle reilusti mustikoita ja mantelilastuja.
Rullaa taikina pitkältä sivulta tarvittaessa esim. nuolijaa apuna käyttäen.
Leikkaa rulla vinottain korvapuustien tapaan.
Aseta palaset paperivuokiin kapea puoli ylöspäin ja paina keskeltä.
Anna kohota ainakin puoli tuntia.
Voitele kohonneet pullat ja koristele raesokerilla ja manteleilla.
Paista 200 asteessa n. 10-15 minuuttia, kunnes pullat ovat kullankeltaisia päältä ja kypsiä pohjasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti