keskiviikko 17. elokuuta 2016

Matchakääretorttu, gluteeniton ja low fodmap

Etualalla kääris ja taaempana mustikkacrumble.

Huomasin, että kaapissa piileskeli avaamaton pakkaus matchajauhetta, joten tein kaverin synttärikahveille (-teelle) kääretortun matchalla maustettuna.







Matcha on itessään niin jännänmakuista, että halusin sen olevan pääosassa. Vaikka se on teetä, maku ei ole turhan karvas. Olin tosi hurja ja villi ja laitoin täytteeksi kermarahkaa ja raparperihilloketta. Näin retrospektiivissä sanoisin samaa kuin aina: tarviis enemmän sokeria! Herkuissa ei pie käydä säästelemään.


Kuorrutuksessa on vain kermaa, tomusokeria ja vaniljasokeria, ja päälle on ripoteltu matchaa ja mansikkatomusokeria. Jos torttu saa odottaa tarjoilua pitkäänkin, kannattaa tehdä pitkän kaavan kautta ja sekoittaa matcha ja sokeri kermavaahtoon ja pursottaa sitten. (Mieluiten erikseen kuitenkin. Heh.) 

Kuohukerma ei ole kaikista kermoista pursottamiseen sopivinta, mutta sitä oli nyt käsillä. Pro-kakkuintoilijat puhuvat Flora vispin (vl) ja vaniljakreemijauheen (l) sekoituksesta, mutten ite oikein innostu kummastakaan. Molemmissa on kaikkea transrasvoista lähtien, miumaumou, eikä niitä ehdoin tahdoin tee mieli syödä, vaikka monenlaista asiaa katsonkin sormien lävitse. Vaan sellaista makean leivonnan ja jälkkärien maailmassa on, kauniita luomuksia saadaan aikaan erilaisin vippaskonstein. Moni kakku päältä kaunis eheh, ihan ite keksin. Muutenkin monissa kasvipohjaisissa vaihtoehdoissa on (fodmapien lisäksi) noita kovetettuja kasvirasvoja, eli ojasta allikkoon mennään siinäkin hommassa. Kookoskermasta olen kyllä kertaalleen tehnyt herkullisen kuorrutuksen muffinsseille, mutta nyt alkaa mennä jo niin ohi aiheen, että ohjeeseen!


Matchakääretorttu

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl perunajauhoja (tai osa esim. Virtasalmen Viljatuotteen vaaleita jauhoja, nimimerkillä arvatkaa loppuiko perunajauhot kesken)
1 tl leivinjauhetta
1-2 rkl matchajauhetta

Täyte

raparperihilloketta
n. 3 dl kermaa (osa kuorrutukseen)
n. 2 rkl rahkaa
tomusokeria
vaniljasokeria


Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, jonka pinnalla kuvio säilyy hetken.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita kääntelemällä.
Kaada (voidellulle) leivinpaperilla huolellisesti vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa n. 8-10 minuuttia.

Kumoa kypsä torttu esimerkiksi toista uunipeltiä apuna käyttäen ja irrota leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä.
Vatkaa täytteen kerma. Jos haluat, säästä osa kuorrutukseen. Sekoita pari ruokalusikallista rahkaa ja tomusokeria (maun mukaan), lisää ripaus vaniljasokeria. Sekoita kermavaahto rahkan joukkoon. 

Kumoa kääretorttu uudestaan, eli niin, että vihreämpi pohjapuoli on alaspäin. Levitä raparperihilloke ja kermarahka tortun pinnalle. Rullaa leivinpaperia apuna käyttäen ja kääräise kelmuun. Anna levätä jääkaapissa ja koristele halutessasi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti