maanantai 14. maaliskuuta 2016

Low fodmap -pääsiäinen



Arvelin kasailla pääsiäisvinkkejä joulun tapaan. Meillä pääsiäistä on aina pidetty tärkeänä juhlana siinä missä jouluakin. Pääsiäinen on monella tapaa joulun paranneltu versio - ei tarvitse miettiä lahjoja ja päivät ovat jo valoisia, mutta pääsee kuitenkin nauttimaan herkuista, hyvästä seurasta ja rentoutumisesta.


Enää kukko ei käy munimassa vanhan malliin, mutta äiti pitää huolen, että kaikille pääsiäisenviettäjille riittää Mignon-munia.
Miun pitkäänperjantaihin on myös tavallisesti kuulunut keikalla käyminen (Eleanoora Rosenholm oli kenties paras kaikista!), mutta joka vuosi ei käy sen suhteen flaksi. Onneksi vanhuuden myötä kotona oleminen houkuttelee aina vain enemmän ja enemmän.


Fodmap-pääsiäisessä erityistä huomioitavaa on:

  • valkosipuli
  • maitosuklaiden laktoosi
  • leivonnaisten vehnä ja laktoosi
  • hedelmät
  • mämmi ;_;

Ei siis montaa kohtaa, mutta ne ne vaikuttavat moneen ruokaan. Valkosipuli on klassikkomauste eritoten lampaalle, mutta korvaisin sen sitruunalla ja yrteillä. Neito-valkosipuliöljy on myös mainiota. Neidolta löytyy myös maidottomille voin makuista öljyä, ja tulossa on mm. paahdetun sipulin makuinen öljy.

Laktoosin sietäminen riippuu valtavasti yksilöstä, joten arvioi itse, mitä kestät. Laktoosittomia ja maidottomia vaihtoehtoja onneksi löytyy. Tsekkaa, jos et usko:
  • Dammenberg
  • Kultasuklaa
  • Mignon-munat (joiden pakkaus on upeasti uudistunut!)
  • Erikoisliikkeet (Punnitse&Säästä, Ruohonjuuri, Ekolo, Joensuun Mokkamaa <3 jne.)
  • Lidlin UTZ-sertifioidut Favorina-tuotteet (seassa myös tummia suklaita).

Leivonnaisten vehnä ja maito on ilmeisiä tapauksia. Laktoosittomien tuotteiden käyttäminen ei vaadi mitään erikoistoimenpiteitä, mutta gluteenittomat leivonnaiset eivät onnistu ihan samaan tapaan kuin vehnäiset. 

Täysi maidottomuus on myös haastava tapaus, ja kasvimaitojen sietäminen vaihtelee melkoisesti. Mie oisin pulassa ilman maitoa, kun vaihtoehtona olisi ööö kookos ja manteli, joista toinen on tajuttoman rasvaista ja toinen mitäänsanomatonta. Kookos olisi myös aika lailla ainoa leivontaan ja ruoanlaittoon sopiva, koska se on rasvaista ja vatkautuu. Kookosriisi on kyllä mainiota, ja kookospannacotta - molempia voin suositella myös pääsiäisherkuiksi! Sitruunamarenkipiirakkakin onnistuu muuten ilman maitoa.

Vaan esimerkkinä gluteenittomasta leivonnasta otetaan vaikkapa tämän blogipostauksen kuvan ananasrahkapiirakka. Reunat paistuivat kauniisti, ja maku oli mainio - mutta pitkästä paistoajasta ja alatasosta huolimatta taikina jäi keskeltä täytteen alta aivan raa'aksi. Oliko vika vuoassa, leipurissa, uunissa? Leipurissa nyt ainakin on moitittavaa jos jonkinmoista, muttei mennä siihen. Esipaistaminen voi auttaa, ja suosittelenkin rohkeimpia testaamaan. 
(Kypsä) pohja maistui ihanalta, ja siihen tuli: 
125 g huoneenlämpöistä voita, 1 dl sokeria, 1 huoneenlämpöinen muna, 1 dl Semper fin mixiä, 1 dl maissijauhoa, 0,5 dl kookosjauhoa, 0,5 dl kaurahiutaleita, 1 tl leivinjauhetta. 
Voi ja sokeri vaahdoksi, kananmuna sekaan ja vaahdota, kuivat aineet keskenään sekaisin ja vaahdon joukkoon. Pohja mitä ilmeisimmin kannattaa esipaistaa, jolloin kannattaa käyttää apuna leivinpaperia tai foliota, jotta pohja ja reunat pysyvät kasassa.
Täytteeksi purkki rahkaa, desi kermaa, puoli desiä sokeria, hieman sitruunaa tai appelsiinia, vaniljasokeria ja yksi kananmuna sekä päälle viipaloitua tuoretta ananasta. Paisto 200 asteessa, kunnes reunat ovat saaneet väriä ja täyte ei ole enää löysää. Jos täyte ei kypsy, mutta reunat kypsyvät, reunoja voi suojata foliolla.

Hedelmät ja leivonnaiset itse asiassa liittyvät vahvasti toisiinsa - monessa leivonnaisessa ja rahkaherkussa on kivellisiä hedelmiä ja vaikkapa mangoa. Suosin itse ananasta ja sitruksia sekä tuoreena vaikkapa kiiviä ja passionhedelmää. Esimerkiksi tämä Suklaapossun liivatteeton sitruunajuustokakku (laktoosittomilla ja gluteenittomilla tuotteilla) kuulostaa mielettömän hyvältä. Aiemmin postaamani raparperikeikauskakun voi myös tehdä ananaksella tai kullekin sopivien hedelmien sekoituksella!

Mämmistä en uskalla edes haaveilla. Raportoikaa, jos jonkun vatsa sitä sietää.

Mitäpä muuta? Kananmunia, broileria, lammasta, kalaa. Paistina, pihveinä, patana. Piirakkana, graavattuna, nyhdettynä. Fetajuustoa, kotijuustoa, vuohenjuustoa. Juustolautanen! Pashaa, hedelmärahkaa, moussea. Juustokakkua, sitruunamarenkipiirakkaa, rahkapiirakkaa. Pinaattia ja erilaisia salaatteja, joihin on helppo lisätä sopivan pieniä määriä myös fodmapeja.

Paljon värejä ja raikkaita makuja ja hyvää mieltä ja tsemppiä ja lämpöä ja kevättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti