keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Itämainen kala-äyriäiskeitto



Voimakkaat, raikkaat maut osuu miulla ihan erityiseen makuhermoon. Lisäksi miun tekee mieli keittoa mm. aina. Onneksi teen yleensä ruokani itse, joten syön keittoa ehkä puolet ajasta, ja loppuajan currya tai kasviksia ja nuudeleita.


Soppaan solahti mereneläviä, joiden seuraksi sopisivat myös katkaravut. Tom khan hengessä broileri olisi luonteva vaihtoehto, samoin tofu. Keitto on oikeastaan kaloineen ja kookoksineen jotain tom yamin ja tom khan väliltä!

Pakollinen disclaimer: älä käytä chiliä, jos se polttelee niin tullessa kuin mennessä.
Kookosmaidoista miulle mieleisin on Rainbow, koska se on paksua ja tasaista.
Jos siedät sieniä, lisää muutama siitakesieni tai pilkottu herkkusieni.
Ja jos haluat olla kovis, lisää myös riisivermiselliä.



Itämainen kala-äyriäiskeitto

n. litra vettä
reilu pala tuoretta inkivääriä 
3 tl jauhettua sitruunaruohoa (tai aitoa tavaraa)
puolikas tuore chili tai ripaus hiutaleita
2 tl kasvisliemijauhetta

punaista paprikaa
porkkanaa
kesäkurpitsaa

400 g sulatettua alaskanseitiä
pari kourallista kuorittuja pakastesinisimpukoita

1 tlk kookosmaitoa 
reilu loraus kalakastiketta
1 tl fariinisokeria
1 limetin mehu
tuoretta korianteria
valkosipuliöljyä


Heitä liemen ainekset kattilaan ja kiehauta.
Anna liemen muhia samalla, kun pilkot kasviksia ja kalaa.
Liemen voi siivilöidä ennen kasvisten lisäämistä, etenkin, jos käytät tuoretta sitruunaruohoa.
Lisää porkkana, anna kiehua hetken ja heitä joukkoon loput kasvikset.
Lisää kookosmaito, kuumenna.
Lisää kala ja simpukat sekä kalakastike ja sokeri.
Kypsennä pari minuuttia. Lisää lime ja maistele, tasapainota makuja tarvittaessa.
Vältä hämmentämistä, jotta kala ei hajoa.
Mausta lopuksi korianterilla ja valkosipuliöljyllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti