torstai 29. lokakuuta 2015

Halloween-spessu (low fodmap!)



Pitääkö miun nyt pohjustaa tätä jotenkin? HALLOWEEN ON PARASTA. Kitschiä, kauhua, herkkuja! KURPITSOJA JA LUURANKOJA! Spoopy af.

Jotta päästään tunnelmaan, aloitetaan vaikkapa näillä:
















Nyt kun selkäpiitä karmii sopivasti, voidaan siirtyä kammottavan menyyn pariin.

Alkupalaksi sopivat örkin sormet - juustoisena versiona - ja kurpitsakeitto ras el hanout (lisää alempana). Erinomaisen niljakkaaksi lisukkeeksi käyvät myös täytetyt silmämunat

Pääruoka jatkaa toki samaa iljettävää linjaa. Miltä kuulostavat luikertelevat madot paistettujen silmäpullien kera?

Jälkiruoaksi kummitusmarenkeja ja suussasulavia kurpitsapiirakka-brownieita.

Palan painikkeeksi vahvistavaa luulientä.


Alkupalasormet voi tehdä gluteenittomalla jauhoseoksella tai spelttijauhoilla. Kynsiksi harkitsin kauden mukaisesti kurpitsansiemeniä ja ripausta paprikaa ja seesamia tuomaan makua.

Kurpitsakeitto ras el hanout sisälsi tällä kertaa kurpitsaa, palsternakkaa, porkkanaa ja perunaa, suunnilleen saman verran kutakin. Mausteena ras el hanout -sekoitus ja ripaus kanelia ja paprikaa. Ras el hanout on hieman tulinen seos, ja jos haluat välttää tulista ruokaa, käytä seoksen mausteita erikseen ja jätä cayenne pois. Mausteisen keiton kaveriksi sopii smetana, jogurtti tai kermaviili taittamaan tulisuutta. Keitto käy myös pääruoasta, etenkin lisukkeiden kanssa.

Deviled eggs tai silmämunat täytetään keltuaisen ja majoneesin sekoituksella, johon voi lisätä wasabia, seesamia, oliiveja, sinappia - mitä nyt mieleen tulee ja vatsa kestää.

Madot ja pullat muuntuvat gluteenittomiksi helposti. Maissipastan sekaan voi lisätä elintarvikeväriä, ja itse ajattelin tehdä basilikaisen tomaattikastikkeen chilivivahteella. Lihapullat eivät välttämättä kaipaa minkäänlaisia korppujauhoja, mutta taikinaa voi halutessaan jatkaa kaurahiutaleilla. Juustoraastetta tai fetamurujakin voi lisätä. Mausteita kykenemisen ja maun mukaan ja puolitetut oliivit tuomaan silmämäisyyttä! Pullat lienee helpoin paistaa uunissa, jotta oliivit pysyvät paikoillaan.

Marengit ovat itsestäänselvä tapaus - ylimääräisistä keltuaisista voi tehdä muuten lemon curdia tai hollandaise-kastiketta, vink vink - ja kurpitsapiirakka-browniet tein onnistuneesti jyttejauhoilla. Lisäsin brownie-taikinaan hieman vähemmän jauhoja kuin ohjeessa, mutta käytin kurpitsaseokseen tuorejuustoa vetelämpää kermaviiliä ja paahdetun kurpitsan sijaan keitettyä, joten tasoitin seosta lisäämällä siihen hieman jauhoja imemään nestettä. Käytin myös brownie-osaan leivinjauhetta, koska epäilin gluteenittoman taikinan kohoamista ilman. Browniet vaativat myös reippaasti lisää paistoaikaa, kuten olen todennut jytte-leivonnaisten kohdalla usein käyvän. Hieman ne saavat jäädä pehmeiksi.

Härskinnäköinen luuliemi eli ufoshotti koostuu kirkkaasta viinasta ja murskatuista ufo-karkeista. Karkkeja on erimakuisia, ja omat ufoni olivat pinkkejä. Vesimeloniufoista saa myös herkullisia shotteja. Suhde oli suunnilleen 4:1, mutta maisteltuani ja todettuani, ettei seos ole makuuni riittävän imelää, lisäsin karkkimurskaa ilman jauhoista sisusta. Karkkeja kannattaa liotella pari päivää huoneenlämmössä ja siirtää seos kylmään ennen tarjoilua.






Sellaisia myrkkyjä tällä kertaa. Muistakaa, että kaikki aiheuttaa syöpää ja kaikki myö kuollaan!
HYVÄÄ HALLOWEENIA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti