keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Lehtikaalilaatikko, low fodmap



Ikävä kaalia. Olen pohtinut kaalilaatikkoa pitkään ja hartaasti. Kuinka, miten, josko nyt kuitenkin, ehkä?




Monashin yliopiston tietojen mukaan tavallinen valkokaali on low fodmap alle puolentoista kupin annoksina, mutta yli puolitoista kuppia eli 3,75 desilitraa tai 150 grammaa kaalia nostaa sorbitolin määrän suureksi. Kuten FODMAP Suomi -ryhmässä huomautettiin, kypsennettäessä kaalista irtoaa paljon nestettä ja se kutistuu, ja siten yhdessä annoksessa kaalilaatikkoa voi hyvinkin olla yliannos fodmapeja. Mie en ole valmis lähtemään siihen, että teen satsin kaalilaatikkoa ja syön vain vähän - laatikko vaatii aikaa ja vaivaa, ja miksi tekisin yhden ruoan, jota voin vain maistella, kun minun täytyisi sille päivälle tehdä toinenkin ruoka, jota syödä nälkään... Äääf ööfff.

Muutenkaan en ole ehtinyt selvittelemään, reagoiko vatsa nykyään herkästi sorbitoliin vai ei.

Kokeilin sitten toisten hyvien kokemuksien rohkaisemana lehtikaalilaatikkoa. Arvatkaa mitä: täydestä menee.

Mittasuhteet olivat nyt olosuhteiden pakosta mitä olivat - toisin sanoen, koska olen vähän köyhä, en ostanut monta pussia lehtikaalia. Kaalia voisi siis kepeästi käyttää enemmänkin, mutta näillä määrillä kokkailin tällä kertaa. Jauhelihan määrä on myös vammainen 350 g, koska puolitin ison rasian. Riisin sijasta voi käyttää muita suurimoita. Tsekkaa silloin pakkauksesta, mitä temppuja siun pitää tehdä. Maustoin laatikon itämaishenkisesti, mutta ohjeessa on myös mainittu perinteiset meiramit. Lisäsin sekaan chiliä, koska nykyään siedän sitä toisinaan, ja chili ja kaali ovat hyviä kavereita. Sen voi jättää pois tai tilalle laittaa vaikkapa inkivääriä. Kuten sanottu, säädä säädä säädä.


Lehtikaalilaatikko

200 g lehtikaalia + tilkka vettä
350 g jauhelihaa
1 porkkana
rasvaa paistamiseen
mausteita:
suolaa ja/tai soijakastiketta
1 rkl siirappia
perinteisesti meiramia, valkopippuria ja pippuria
TAI, 
kuten minä tein, chiliä, juustokuminaa, paprikaa, pippuria
n. 0,75 dl puuroriisiä
1 dl ruokakermaa
3 dl maitoa
+ voinokareita pinnalle

Huuhtele lehtikaali ja irrota paksut lehtiruodit. Pilko.
Hauduta kaalia vesitilkassa kattilassa, kunnes kaalista on irronnut nestettä.
Ruskista jauheliha. Kuori ja raasta porkkana ja sekoita raaste jauhelihaan.
Mausta. Sekoita joukkoon haudutettu kaali ja kypsentämätön riisi.
Kaada voideltuun vuokaan (pienehkö vuoka riittää).
Kaada lopuksi päälle kermamaito ja ripottele päälle pieniä voinokareita (tai haluamaasi rasvaa).
Kypsennä 175 asteessa puolitoista tuntia.
Kun laatikko alkaa saada väriä, sen voi peittää, ettei pinta kärähdä.
Tarjoile puolukoiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti