torstai 23. heinäkuuta 2015

Saa uskaltaa – pitää uskaltaa uskaltaa! Eli sekavaa horinaa.Pizzeria Roihu, Joensuu. Rucolaa on mm. tarpeeksi. Huomaa myös pitsujen kokoero. Ekassa kuvassa kesäpitsu mansikalla, vuohenjuustolla ja, yllätys, rucolalla. Tokassa unelmien darrapitsu, jossa savumuikkuja, LiPan kotijuustoa Polvijärveltä ja suolakurkkuja. Nyt vasta tajusin, että tokalla kerralla taisi olla eri pohja, kun se näyttää paljon suuremmalta. Ekan pitsan jaksoin syödä kerralla, tokasta otin kolmasosan mukaan.

Ulkona syöminen. DUN DUN DUNNN. Sipulia, vehnää ja toinen toistaan pahempia sudenkuoppia kaikkialla. Kaikkein helvetillisimmässä vaiheessa piti kertakaikkisesti kieltäytyä ravintoloista ja ystävien tarjoamista ruoista, sillä oli pakko saada vatsa rauhoittumaan.
Monet tuntuvat painivan houkutukselle antautumisen kanssa, ja mie en oikkeesti tajjuu, miksi. Vääränlaisesta ruoasta tulevat kivut on niin persiestä, etten tietoisesti halua aiheuttaa itselleni sitä oloa. Kukaan ei tunge ruokaa kurkusta alas.
"Ei kiitos." Toista vaikka perässä.
Kun tein helpolle elämälle lopun, oli cold turkey -meininki. En ole ihan varma, miten pystyin siihen itsekään, mutta tiukan ruokavalion myötä muutamassa päivässä tullut olo oli niin mahtavaa vaihtelua, ettei siitä tehnyt mieli luopua vaikeuksista huolimatta.
Terkkari oli yllättäen sitä mieltä, että helppous voisi mennä hyvinvoivan vatsan edelle. Onneksi en tarttunut siihen ajatukseen. Ajan myötä ruoanlaitto - ja jopa ulkona syöminen - helpottaa. Vähän.

Useamman kuukauden tiukan syömisen jälkeen olen nyt pakon alla syönyt arkisin lounaan työpaikalla. Syön usein salaattia ja keittoa, sillä kesälomalla ei ilmeisesti kehata tehä gluteenitonta lämmintä ruokaa. Jostain syystä aivan kaikki täytyy leivittää tai tarjota jonkin sortin vehnäpohjalla tai -sämpylässä. On toki luksusta, että vaihtoehtoja yleensäkin on. Keitoissa on tyypillisesti kasvislientä ja runsaasti mausteita, eli kaiken maailman purjoa, sipulia, valkosipulia, chiliä jne. En kuitenkaan ole saanut kunnon kipukohtausta kuin kerran, kun tietämättömänä otin pahuuden ja julmuuden mustajuurikeittoa. Ilmeisesti mustajuuressa on reippaalla kädellä inuliinia - ja oli keitossa maun perusteella reippaasti sipulia ja valkosipuliakin. Överit taattu. Se ei ollut hyvä päivä.

Joka tapauksessa, mausteena siedän nykyään melko hyvin monia aiemmin ehdottomasti kiellettyjä aineksia. Kuten aina tolkutan itselleni ja muille, täysi oireettomuus on mahdotonta. Vatsa tulee todennäköisesti aina reagoimaan, söin mitä tahansa. Pelkkä syöminen itsessään aiheuttaa liikehdintää, jota tavan tallaaja ei samalla tavalla koe. Sitä vain joutuu sietämään.

Pelottavien ruokien kokeilu. Se on vain tehtävä. Yksi himon/kauhun kohde kerrallaan, tai kuten minä tein, eli kaikkea vaan, mitä lounasravintola päättää tarjota ebin.
Ei mutta, oon itsekseni testaillut laktoosia (vl käy!) ja mm. hedelmiä (nektariinia ja persikkaa! Yhen kirsikan söin tuossa yks päivä!), ja testailu senkun jatkuu. Yhtenä päivänä söin maustettuja sipsejä. MÄ ELÄN VIELÄKINNNNN ja aion kokeilla LISÄÄ sipsejä!!!!!111 Rasvaa ja kaikkea epäterveellistä ja hyvää. Grillaan myös rasvaista punaista lihaa ja juon VIINAA päälle!!! Buahhaahhaah!! Köh höh.

Festarireissulla piti vain saada ruokaa napaan, joten ruoansulatus- ja laktaasientsyymit olivat käytössä. Niistä tosin herkästi seuraa heitto toiseen äärilaitaan, joten mieluiten en käytä jatkuvasti.

Menestyksekkäitä ravintolakokemuksia: Pizzeria Roihu ja Houkutus-kahvila Joensuussa. Nepalilainen ravintola Tilicho Myyrmäessä. Deli China Joensuussa (joskin oisin tietty voinu kysyä etukäteen, että oonko ottamassa ravintolan sipulisinta ja kaalisinta annosta :''''''''''D Söin minkä kykenin, vähän kaalia ja sipuliakin, kunnossa ollaan.) Sushi wagocoro Töölössä (<3). Lontoossa Pho Café ja Honest Burgers. Näin muutamia mainitakseni.

Tilicho, Myyrmäki. Lammasta. Söin myös jogurttikastikkeen ja pari papadumia.

Kahvila Houkutus, Joensuu. Salaatin täytteet saa valita itse, siemensekoituksessa oli karpaloita ja kastikkeessa yrttejä. Kuvan leipä ei liity tapaukseen, sen söi kaveri! Sori! Jälkkäriksi löytyi kyllä g, l -suklaamoussekakkua ja kahvi laktoosittomaan punaiseen maitoon <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti