tiistai 19. heinäkuuta 2016

Hisashiburi: Kinuskikissan inspiroima ruokaisa low fodmap -kasvispiirakka

EI KAI SE OLE SIBELIÄ, no ei ole, HÄHHÄÄÄ menitte lankaan.


Hupsista saatana, on jäänyt päivittäminen vähemmälle. Vaan eipä siitä sen enempää, asiaan.
Kinuskikissa julkaisi kuukausi takaperin ihanan kasvispiirakan ohjeen, kukkea kasvispiirakka, ja pienen piti toki seurata perässä.




Reseptissä on paljon kaikkea pientä sekalaista, mitä voi vaihdella jääkaapin ja maustekaapin sisällöstä riippuen. Kasviksia voi käyttää tarjonnan mukaan ja eri määriä, mausteita voi säätää kasviksien perusteella ja juustoilla kikkailu on sallittua. Esmes aurajuusto sopii retiisien kanssa ihan loistavasti. Miun kesäkurpitsa oli tooooosi pieni, koska purjojen ohella se tuli kotipihalta.

Erityisen tyytyväinen olin kuitenkin pohjan makuun ja rakenteeseen sekä piirakan kypsymiseen, koska gluteenittomilla piirakoilla on tapana jäädä raaoiksi. Maistui just niin hyvältä kuin haaveilin ja kypsyi tasaisesti!

Asioiden järjestyksestä vielä. En halunnut esipaistetun pohjan vettyvän, joten pyrin hoitamaan täyttämisvaiheen mahdollisimman ripeästi. Tein suunnilleen näin: kasvisten höylääminen ja pilkkominen, taikina valmiiksi, täyte valmiiksi, esipaisto, ruusukkeet valmiiksi, täyttäminen ja koristeleminen, paisto.



Ruokaisa low fodmap -kasvispiirakka

Pohja:

1 dl perunamuusihiutaleita
1 dl kaurajauhoja
1 dl riisijauhoja
0,5 dl tapiokajauhoja
0,5 tl ksantaania
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa

100 g voita
1 dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon kuutioitu voi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Jäähdytä hetki. Painele taikina irtopohja- tai piirakkavuoan pohjalle ja reunoille (halkaisija 24 cm). Asettele reunoille foliorengas ja pohjalle folion päälle painoksi esim. riisiä. Esipaista pohjaa 225-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Täyte:

3 kananmunaa
2 dl kermaviiliä
suolaa maun mukaan
1 tl paprikajauhetta
1 tl persiljaa
0,5 tl timjamia
0,5 tl oreganoa
rouhittua mustapippuria
sekoitus juustoja, esim. 1 dl hienoksi raastettua juustoa, 50 g pehmeää vuohenjuustoa ja 50 g fetajuustoa
hienonnettuja purjon vihreitä osia, n. kaksi lehteä

+ pohjalle hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
+ päälle 1 dl hienoksi raastettua juustoa

Kasvikset:

1 porkkana
n. puoli nippua retiisejä
n. 1 pieni kesäkurpitsa

Höylää kesäkurpitsasta ja porkkanasta paksuhkoja siivuja juustohöylällä tai ohuempia siivuja kuorimaveitsellä. Siivuta retiisi ohuelti. Kieputa porkkanasta ja kesäkurpitsasta ruusukkeita valmiiksi pohjan esipaiston aikana. Koin itse, että ohuita siivuja on helpompaa kieputtaa.


Ripottele esipaistetulle pohjalle aurinkokuivatut tomaatit ja kaada munaseos päälle. Ripottele päälle desi raastettua juustoa. Asettele porkkana- ja kesäkurpitsaruusukkeet täytteeseen. Jos jaksat, voit väkertää retiiseistä ruusukkeita, tai vain asetella niitä sinne tänne tuomaan väriä (eli näyttämään punasipulilta, hähhää). Päälle voi vielä rouhia pippuria. Paista ensin 225 asteessa 10 minuuttia alatasolla. Alenna sitten lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistamista keskitasolla vielä n. 30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti