tiistai 15. joulukuuta 2015

Gluteeniton mokkajuustokakku ja gluteeniton suklaakahvikakku

Mokkajuustokakku

Mamman herkuilla mennään!
Mokkajuustokakku on perheen klassikko ja siitä on tullut muutaman viime vuoden aikana myös miun synttärikakku (jonka teen ja syön itse). Kahvikakut ovat kuuluneet niin arkeen kuin juhlaan, eikä niiden leipomiseen edes tarvita mitään erityistä tekosyytä.




Herkut ovat tarpeen tähän aikaan vuodesta, kun ulkona on pimeää, huonekasvit kuihtuvat pystyyn ja kaikilla tuntuu olevan kiire.

Mokkajuustokakussa on runsas, kermainen ja espressoinen täyte. Pohja on ohuehko ja suolaisen voinen, ja se tuo mukavan kontrastin täytteelle. Muutamista laadukkaista aineista saa aikaan maukkaan ja yltäkylläisen kakun.

Pohjan ainekset kannattaa mitata grammoina, jotta mittasuhteet ovat oikein. Vaikka olenkin ruoanlaitossa suurpiirteinen, suosittelen keittiövaa'an käyttöä leivonnassa. Desit ja silmämääräiset mitat voivat ratkaisevasti muuttaa leivonnaisten rakennetta, ja yleensä huonompaan suuntaan. Kalliiden aineksien kanssa pilalle mennyt leivonnainen harmittaa.

Mokkakakun ohjeessa tuorejuustoa tulee 400 grammaa, mutta Philadelphian laktoositonta myydään typerästi pienemmässä rasiassa. Philadelphia kuuluu alkuperäiseen ohjeeseen, ja sen maku on eri luokkaa kuin Valion Viola, ja siksi suosin sitä itse. Violakin tietenkin käy. Olen tehnyt kakun pari kertaa sujuvasti kahdella 175 gramman Philadelphia-rasialla, koska olen pihi heh.

Vatkaan myös kerman hieman aiemmin kuin ohjeen mukaan, jotta juustoseos ei ehdi seistä ja jähmettyä kerman vatkaamisen aikana. Tämähän ei ole ongelma niille, joilla on yleiskone, mutta käsivatkaimella täytyy keskittyä yhteen hommaan kerrallaan.


Mokkajuustokakku

Pohja:
165 g (4 dl) gluteenittomia keksimuruja (esim. Semper kola- ja suklaakeksit)
70 g (1 dl) sulatettua voita

Täyte:
5 liivatelehteä
1 dl vettä
1,5 annospussia espresso-pikakahvijauhetta (Nescafé Espresso Stick)
400 g laktoositonta maustamatonta tuorejuustoa (tai 2 rasiallista laktoositonta Philadelphia-juustoa)
2,25 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
4 dl kuohukermaa

(Koristeluun kermavaahtoa ja suklaarouhetta)

Leikkaa leivinpaperista pala irtopohjavuoan pohjalle (22 cm halkaisija).
Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Murskaa keksit ja lisää voisula. Painele seos vuoan pohjalle ja aseta kylmään.
Kiehauta vesi ja lisää espressojauhe sekä puristetut liivatelehdet.
Sekoita kahvi-liivateseos vähän jäähtyneenä tuorejuuston joukkoon ja lisää sokeri ja vaniljasokeri.
Vaahdota kerma ja nostele varovasti juustoseoksen joukkoon.
Kaada täyte vuokaan ja siirrä jääkaappiin hyytymään n. vuorokaudeksi.
Halutessasi voi koristella kakun kermavaahtoruusukkeilla ja suklaarouheella.


Suklaakahvikakku

Tässä ohjeessa on tärkeää muistaa ottaa ainekset huoneenlämpöön ajoissa. Siitäkin huolimatta seos voi erottua munia lisätessä - liekö ongelmana tehoton vatkain, likööri vai yleisesti ottaen kädetön leipuri - mutta silloin kannattaa lisätä hieman jauhoja ja toivoa parasta. Erottuneestakin taikinasta syntyi kypsä ja maukas kakku. Paistoaikaa kannattaa tarkkailla loppuvaiheessa tikulla kokeilemalla, koska vuoissa ja uuneissa on eroja.


Suklaakahvikakku

85 g tummaa suklaata
200 g voita
1,5 dl sokeria
0,75 dl kaakaolikööriä
3 kananmunaa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (2,25 dl jyttejauhoja, tummia)
2 tl leivinjauhetta
n. 1/4 tl suolaa

Käytä huoneenlämpöisiä aineksia.

Rouhi suklaa karkeaksi.
Vaahdota voi ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi.
Lisää likööri ohuena nauhana.
Lisää kananmunat yksitellen vatkaten.
Siivilöi jauhoseos vaahdon joukkoon nostellen tasaiseksi, älä enää vatkaa.
Lisää nostellen suklaarouhe.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla n. 45-60 min ja tarkkaile loppuvaiheessa.

Halutessasi voit kostuttaa kypsän kakun vähän jäähtyneenä kaakaolikööri-vesiseoksella (1/2 dl likööriä, 1/4 dl vettä).

Koristele kylmä kakku sulatetulla suklaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti