sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Joulutortut spelttirahkavoitaikinasta


Yhdyssana-Pale esittää: spelttirahkavoitaikinamarjahillojoulutorttu.


Pienempiin paloihin murusteltuna: tein rahkavoitaikinan spelttijauhoista, keittelin marjahillon - tai pikemminkin marmeladin - puolukoista ja mustikoista (ja seassa mahtoi olla variksenmarjaa ja juolukkaakin) ja yhdistin nämä rapeaksi ja lehteväksi joulutortuksi. Kyllä, rapea ja lehtevä mainittu. Maku oli erinomainen, ja kaupan kuivan lehtitaikinanhan tää voittaa leikiten. Helppoudessa jää vähän kakkoseksi, mutta toisaalta taikinaa voi väkertää ison satsin kerralla ja pakastaa.

Speltti ei ole low fodmap (eikä gluteenitonta), mutta monet ärtsyilijät raportoivat sen sopivan, vaikkei vehnä kävisikään. Rauhoittunut suolisto voi toki sietää vehnätorttujakin, mutta ääh ööh kokeilkaa itse. Toisten puolesta on mahdotonta puhua.
Maidotonkaan tämä ei ole. Sori. Maidottomat tortut saa korvaamalla voin ja rahkan maidottomalla margariinilla, mutta maku ei tietenkään ole sama.

Nyt olen lässäyttänyt koko homman edesaikojaan. Piti kertomani oikeasti, että nämä ovat parhaasta päästä maistamiani torttuja, vaikka itse sanonkin! Kaulimalla ja taittelemalla taikinaan saa lehtevyyttä, ja taikina on totta tosiaan m a u k a s. Omakeksimä marmeladikaan ei kuohunut! Aika hyvä ekaksi yrkäksi. Mausteet tuovat marmeladiin jouluista tuntumaa, eikä luumua ehdi ikävöidä.

Taikina on sitä parempi, mitä vähemmän sitä vaivaa ja mitä vähemmän se ehtii lämmetä.
Tajusin tässä, että unohdin itse kaulita ja taitella taikinan kolmannen kerran, mutta eipä tuo jäänyt kaivelemaan pahasti.



Lehtevä spelttirahkavoitaikina

250g voita
250 g rahkaa
4 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita jauhot ja leivinjauhe. 
Nypi kuutioitu voi ja jauhoseos murumaiseksi. 
Sekoita rahka nopeasti joukkoon ja muovaa palloksi tai levyksi. Älä vaivaa taikinaa.
Kelmuta ja laita jääkaappiin ainakin tunniksi.

Kauli taikina suorakaiteeksi ja taita kolmeen osaan 
(pitkiltä sivuilta keskelle, niin että lopputuloksena on kolme kerrosta). 
Toista tämä vielä pari kertaa.
Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi tai pakasta myöhempää käyttöä varten.



Marjamarmeladi

n. 250 g pakastepuolukoita
n. 50 g pakastemustikoita
n. 100 g hillo-marmeladisokeria
ripaus kanelia
ripaus kardemummaa

(Sokerin määrä on arvio - alkuun mittasin puolukat ja sokerin, mutta lisäsin mustikat ja lisää sokeria lennosta, koska halusin marmeladista tummaa ja paksua.)
Kuumenna marjoja kattilassa 5 minuuttia. 
Lisää sokeri ja mausteet ja keitä n. 5-10 minuuttia marjoista riippuen. 
Anna jäähtyä.



Joulutortut

Kauli taikina n. puolen sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa paloiksi tai käytä joulutorttumuottia.
(Marmeladia oli yli tarpeen, joten arvioin tarvitsemani määrän ja lusikoin erilliseen kippoon.)
Sekoita marmeladiin teelusikallinen perunajauhoja, ettei se kuohu uunissa. Muotoile mieleisiäsi torttuja - itse valitsin perinteiset skandaalihakaristit - ja lusikoi hillo päälle (tai alle, tai väliin, mitä teetkään). Voitelin tortut kananmunalla, mutta melkein suosittelisin jättämään sen pois, koska se tuntui lätistävän torttuja turhaan! Torttuset saavat siis väriä ilmankin. 
Jos uuni ei ole kuuma, kun tortut ovat muutoin valmiina, laita ne odottamaan viileään. 
Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia - tarkkaile väriä ja torttujen pohjien kypsymistä.
Torttujen pinnalle voi ripotella siivilän läpi tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

(PS. Tortut ovat parhaita kavereita Blossa-punaviiniglögin kanssa.)


2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hyvä ohje :) Käytin hillona valmista karpalo-mustikka-hilloa (jossa tosin on taatelimehua, ei liene low FODMAP). Maustoin sen kanelilla. Yksi perheenjäsen tykkäsi näistä enemmän kuin luumutäytteisistä. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista